Служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков отговаря на

...
Служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков отговаря на
Коментари Харесай

Тестовете за големите ученици може да са с проба от носа

Служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков отговаря на въпроси на жители и медии в рубриката „ Властта приказва! Открито “ във Facebook страницата на Министерския съвет. Денков разгласи в анонса си, че ще разяснява всички настоящи тематики, които вълнуват обществото -  " тестванията в учебно заведение, усилията на родителите, учителите и шефовете да върнат децата в клас, срока, в който могат да се върнат огромните възпитаници " и други

В момента в клас учат около половината от дребните възпитаници от 1 до 4 клас, чиито родители дадоха единодушие за тестване за ковид. Стотици родители чакат да схванат по кое време най-сетне ще бъде възобновено присъственото образованието и за по-големите от 5 до 7 клас.

" До момента са поръчани 3 млн. теста, в склада в Лозен обаче са пристигнали 851 хиляди теста. Проблемът е, че няма задоволително проби от тези, които родителите избират. За учениците от 1-4 клас до края на идната седмица има проби, има средства за тях до Коледа. Въпросът е по кое време ще дойдат проби за по-големите възпитаници ", разяснява министър Денков, без да се ангажира с съответна дата за това. По думите му за тях с министерството на опазването на здравето са обсъждани различен тип проби - не със слюнка, а учениците сами да си вземат проба от носа.

Той уточни, че министерството се е отказало от концепцията да позволи на учебните заведения, които желаят, да закупят със лични средства проби за по-големите възпитаници заради три аргументи - при централизираните търгове тествете костват в пъти по-евтино, ще се появи веществен ценз - скрит, за това че някои ще имат повече средства, а други - по-малко, има и сериозно възражение от социалните сътрудници. " Тази идея отпадна, сега не я обсъждаме ", съобщи той.

" Парите за проби за 2022 година би трябвало да се обезпечат с бюджета за 2022 г. Ние ще ги желаяме, тъй като това е верният метод за връщане на децата. Даже стопански това е по-изгодно. 25 лева коства за месец на дете едно тестване. А ако остане вкъщо, помощта за родителите е 650 лева, сумите са несравними ", уточни той. По думите ми в случай че не осигурим безвредна среда в учебно заведение, ще възпроизведем обстановката след 15 септември и отново ще има взрив на инфектирани. Ниският брой позитивни проби е в директна връзка със затварянето на учебните заведения и това, че децата близо 3 седмици са били по домовете си, счита той. " Това не са пари, хвърлени напразно ", безапелационен бе той.

Тестовете ще отпаднат при заболяемост под 250 на 100 хиляди души, а дали ще изчензат изцяло, той не се ангажира да предвижда. Отчитането на тестът следва да е до 15-тата минута, по тази причина няма по какъв начин родителите да ги вършат у дома, изясни още акад. Денков.

В момента имаме 6.5% имунизирани деца и 4% преболедували. Почти 45% са имунизираните учители, заяви още министър Денков. 

Очаквайте детайлности.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР